Dezinfecție bazine de apă

bazin de apa

Indiferent că e vorba de bazine de apă din oraș (spre exemplu ștranduri) sau de cele de la țară (bazine apă potabilă), acestea necesită dezinfecții temeinice din rațiuni de igienă și salubritate. În ambele cazuri există două tipuri de metode pentru dezinfecția bazinelor cu apă:

1) Dezinfecție profilactică. Aceasta este de natură preventivă și are ca scop distrugerea germenilor patogeni, care în mod normal constituie familiile de microbi din acel spațiu și au tendința de a se dezvolta, contribuind la influențarea negativă a stării de sănătate a oamenilor și animalelor.

2) Dezinfecția terapeutica. Aceasta are drept scop combaterea unor boli infecțioase sau parazitare, din momentul înregistrării primelor cazuri de boală și până la lichidarea întregului focar.

Pentru a realiza aceste deziderate, e nevoie de soluții profesionale și eficiente, care să neutralizeze rapid principalii agenți patogeni, având acțiune bactericidă, virucidă, fungicidă și sporicidă.

dezinfectie bazine apa oradea

Dezinfecție bazine de apă – pașii ce trebuie urmați

În ceea ce privește etapele în care se realizează oricare din aceste metode, distingem între următoarele:

a) Prima etapa constă în curățarea și dezinfectarea bazinelor de apă prin utilizarea unui aparat cu presiune. În această fază nu se face uz de substanțe chimice, ci are loc doar eliminarea murdăriei din bazine cu ajutorul aparatului care curăță sub jet de apă cu presiune.

b) A doua etapa se axează pe dezinfectarea pereților bazinelor. Aceasta operațiune are loc cu ajutorul unor substanțe specifice care elimină toate bacteriile și restul microorganismelor care există în bazin.

c) A treia și ultima etapa constă în procesul de dezinfectare a apei care va fi introdusă în bazin. Alegerea unei metode potrivite pentru dezinfecția apei potabile trebuie să fie combinată cu cerințele locale pentru a oferi o siguranță maximă microbiologica și un risc minim de contaminare nedorită. Metodele cele mai utilizate includ:

Clorinarea. Eficiența clorinării pentru operațiunea de curățare și dezinfectare bazine de apă este extrem de dependentă de valoarea pH-ului din apă. Evitarea contaminării bacteriene prin excesul de clor este frecvent întâlnită, deoarece concentrația de clor se epuizează repede.

– Dioxidul de clor. Acesta este un mijloc de dezinfecție care, datorită avantajelor sale multiple, înlocuiește clorul în tot mai multe aplicații. Efectul dioxidului de clor este mai puternic și în plus, total independent de valoarea pH-ului din apă.

– Ozonizare. Ozonul este unul din cele mai puternice mijloace de oxidare și dezinfecție care poate fi folosit în tratarea apei. Avantajul său major este faptul că nu se generează produse derivate și că ozonul însuși se descompune în oxigen.

– Dezinfecția cu ultraviolete. Pentru dezinfecția cu ultraviolete, apa ce urmează a fi dezinfectată este expusă la lumina razelor ultraviolete. Aceasta lumină acționează ca un germicid puternic și nu afectează calitatea apei. Dezinfecția cu ultraviolete nu oferă acțiune de sedimentare în rețeaua de conducte.

– Sterilizarea cu ioni de argint. Acest tip de sterilizare implica inserția în apă a ionilor de argint într-o concentrație de 0,05 pana la 0,1 mg/l, deoarece acești ioni au un efect germicid (oligodinamic).

– Filtrare sterila. Întrucât implică costuri ridicate, acest tip de filtrare este de regulă limitată la aplicații medicale și farmaceutice. Procesul în cauză utilizează membrane de filtrare ce au mărimea porilor de << 0,5 µm, care trebuie dezinfectate la intervale regulate. Ultrafiltre simple sunt folosite, de asemenea, la filtrarea apei pentru uz domestic.

– Filtrare Slow Sand. Acest din urmă tip de filtrare face uz de filtre de viteza de circa 0,1 m/h și conduce la o reducere semnificativa a microbilor. Din cauza necesității unei suprafețe de filtrare mare, folosirea acestui tip de filtrare în tratarea apei potabile a scăzut considerabil.

dezinfectie bazine apa oradea

dezinfectie bazine apa oradea

dezinfectie bazine apa oradea